Joi, SEPTEMBRIE 20, 2018

SĂPTĂMÂNA MOBILITĂȚII - Ediția a XVI-a, 16 – 22 septembrie 2017

"O mobilitate nepoluantă, partajată și inteligentă”

An de an, organizarea evenimentului “Săptămâna Mobilității Europene” a devenit o tradiție. Este o oportunitate pentru noi toți să atragem atenția asupra importanței și necesității protejării mediului înconjurător, deoarece asistăm la o creștere constantă a numărului de autovehicule, ceea ce duce la degradarea vieții cetățenilor.
Campania, lansată în anul 2002, are ca scop promovarea formelor alternative de transport ecologic, fiind subliniat faptul că, în mod evident, mobilitatea sporește calitatea vieții în orașe, este benefică pentru sănătatea noastră, ajută la reducerea poluării aerului, poluării fonice și a accidentelor.
Inițiativa de a dedica acestui eveniment o săptămână, între zilele de 16 și 22 septembrie ale fiecărui an, aparține Comisiei Europene și are la bază nevoia de a schimba patternurile noastre privind mobilitatea și de a combate efectele schimbărilor climatice.
Mobilitate nepoluantă
Pentru mulți dintre noi, mașina a devenit un accesoriu fără de care ne simțim nesiguri și incompleți. Oamenii rezistă tot mai greu fără să-l utilizeze, caută confort, își doresc să nu mai depindă de mijloacele de transport în comun și își cumpără una sau mai multe mașini. Nu realizează sau nu le pasă că circulând cu mașina în situații practic inutile, dăunează foarte mult mediului înconjurător, deci și nouă, tuturor. Opțiunile de transport nepoluante conduc la reducerea poluării sonore și a aerului, a emisiilor de gaze cu efect de seră și a consumului de energie, la îmbunătățirea eficienței și rentabilității transportului de persoane, la creșterea atractivității și calității mediului urban în beneficiul cetățenilor, economiei și societății în general.
Mobilitatea partajată
Poluarea trebuie stopată sau cel puțin diminuată, iar noi toți avem la îndemână mijloacele prin care pot fi realizate acestea: lipsa indiferenței și promovarea mobilității durabile și a importanței protejării mediului, prin alegerea mijloacelor de transport nepoluante, atât pe parcursul Săptămânii Mobilității Europene, cât și pe termen lung, ca măsuri permanente. Autoritățile și instituțiile publice trebuie să încurajeze și să susțină această campanie care are rolul de a proteja planeta și de a ne asigura un mediu de viață mai sănătos.
 Mobilitatea inteligentă
Profitând de modelul oferit de transportul în comun în marile orașe, putem și noi să folosim mijloacele de transport public pentru a evita ambuteiajele, protejând în același timp mediul înconjurător de noxele emise de aglomerația de mașini. În momentele în care putem apela la transporul în comun, este de preferat să alegem această variantă.
O altă soluție pentru transport o reprezintă bicicleta, săptămâna europeană a mobilității susținând acest mijloc de transport. Fiind unul care protejează mediul, este și benefic pentru sănătatea noastră, antrenându-ne mușchii și inima și multe alte funcții ale organismului. După mersul pe bicicletă, ne vom simți mai puțin stresați, vom deveni mai energici, fericiți, și sănătoși.
Mersul pe jos este o altă modalitate sănătoasă și prietenoasă cu mediul din jur, care, în timpul deplasării spre locurile dorite, ne permite să descoperim  noi colțuri ale orașului, să vedem mai mulți oameni în jurul nostru și să experimentăm lucruri noi pe care nu le-am putea experimenta doar stând zi de zi în interiorul mașinii personale.